Cybersjuka

Pixels Någon som använder sin mobil i skogen
Rött öga Cybersjuka Cybersjuka Bakböjda fingrar

Svepfinger

Ömma förhårdnader eller blåsor på fingrarna till följd av för intensivt svepande på telefonen eller läsplattan. Skavsårsplåster och paus från mobilen är den bästa lösningen på problemet.

De Quervains syndrom

Samlingsnamnet för en inflammation i handleden till följd av ensidiga rörelser med handen och tummen. Syndromet är även känt som SMS-tumme och sjukdomen kan gå över av sig själv, men ibland kan det krävas operation för att bli frisk.

Migrän

Cybersjuka

Yrsel, illamående och huvudvärk är bieffekter av vårt långvariga skärmanvändande. Symtomen kallas för cybersjuka, och orsakas av att vi uppfattar rörelse med ögonen, men inte med musklerna. En naturlig reaktion på en onaturlig miljö, som vissa forskare jämför med rattfylla eftersom tillståndet försämrar koordinationsförmåga.

Ikon med logotyp för FB - facebook

Facebook-depression

Flera studier pekar på att det finns en koppling mellan Facebook-användande och depressiva symtom. Att ständigt matas med sina vänners uppdateringar blir ett slags social jämförelse, som kan leda till depressionssymtom och i förlängningen isolation, menar forskarna.

Touchscreen

Nomofobi

Rädslan för att vara utan sin mobiltelefon eller inte ha tillgång till någon uppkoppling, kan ge vissa personer så pass stort stresspåslag och ångest att beroendet fått ett eget namn, no mobile phone phobia, eller nomofobi. För den som känner sig träffad går det att köpa en så kallad Nophone, en rektangulär bit plast som ska fungera som substitut för telefonen.

Fantomen

Fantomvibrationer

Har du någon gång känt mobilen vibrera i fickan, för att sedan ta upp den och inse att ingenting har hänt? Fenomenet fantomvibrationer går att likna vid en hallucination och hänger ihop med att mobilen har blivit ett med våra kroppar, på samma sätt som kläder och glasögon.

Hjärna

Digital amnesi

Idag går i princip allt att hitta eller lagra på internet och vi har därför blivit sämre på att lägga saker på minnet. Tendensen att tömma bort saker vi vet att vi kan hitta med hjälp av vår telefon eller dator kalla digital amnesi eller Google-effekten. Enligt forskare finns det faktiskt risk för att beteendet kan påverka vårt långtidsminne.

Piller i burk Medicin Medicin

Cyberkondri

De gamla hypokondrikerna har bytts ut mot cyberkondriker. Några av de vanligaste sökningarna på Google är olika typer av symtom. Allt fler självdiagnosticerar sig på nätet och letar man tillräckligt länge kan minsta diffusa symtom innebära en livsfarlig sjukdom.

Laptopknä

Huddiagnosen erythema ab ignore var nästan bortglömd innan de bärbara datorerna kom. Hudförändringen, som ser ut som ett rödbrunt nätmönster, orsakas av långvarig direktkontakt med en värmekälla - som en laptop på låren.

Fyrkantiga ögon Fyrkantiga ögon

Sjukdomar

  • Fyrkantiga ögon

Ord

  • Skärmtid
Operation Digital

Externa länkar

Kuriosa